Учасники DESTIN вивчали досвід журналістської освіти в польському університеті

Близько 40 учасників міжнародного проекту DESTIN з 19 по 21 листопада вивчали досвід організації журналістської освіти в Університет імені Адама Міцкевича в місті Познань, Польща.

Як розповів віце-ректор з HR та фінансів (раніше – декан факультету політологї та журналістики) Тадеуш Валлас, Університет імені Адама Міцкевича входить до трійки найкращих університетів Польщі.

На факультеті політології та журналістики діє навчальна програма з журналістики та соціальних комунікацій. У її межах навчальної відкрито шість спеціальностей: «Журналістика», «Інтернет-маркетинг», «Спортивна журналістика і менеджмент у спорті», «Нові медіа», «Реклама і просування» та «Управління й комунікація в бізнесі». Для ознайомлення зі змістом магістерської програми з «Нових медіа» учасникам DESTIN надали перелік дисциплін із розподілом часу на їх вивчення.

Навчання на бакалавраті триває шість семестрів, на магістратурі – чотири.

Факультет розміщується в одному з новозбудованих корпусів, дизайн якого розрахований давати студентам і викладачам багато світла й простору для спілкування, роботи, відпочинку. Крім навчальних аудиторій, є телестудія, радіостудія, бібліотека (у якій навіть передбачені місця для людей з ослабленим зором та закриті міні-кабінети для тих, хто хоче попрацювати в повній тиші).

Викладачі факультету політології й журналістики Томаш Бранка, Бартош Гордецький і Єнджей Скжипчак організували для гостей насичену триденну програму.

У перший день учасникам проекту показали теле- й радіостудію, комп’ютерні лабораторії. Технічний фахівець факультету розповів про апаратуру й програмне забезпечення, яке використовується під час навчання, зокрема детально зупинився на організації дронової зйомки.

Аспіранти пояснювали особливості викладання теле- й радіожурналістики в їхньому університеті. Наприклад, тележурналістику студенти вивчають у три етапи. На першому курсі вчаться поводитися перед камерою (звикають бути в кадрі), на другому – освоюють роботу по той бік камери (зйомка, монтаж та ін.), а на третьому – розробляють повноцінні телепередачі.

Другий день був присвячений спілкуванню зі студентами. Він розпочався з оксфордських дебатів «Журналіст? Медіапрацівник? Ким має бути випускник сучасних журналістських студій?», які провели студенти УАМ перед міжнародною аудиторією учасників DESTIN. Як зазначив Бартош Гордецький, оксфордські дебати – один із важливих методів навчання та викладання, оскільки дозволяє і відточувати вміння добирати аргументи, розглядати ситуацію з різних боків, і обмінюватися ідеями й досвідом між студентами різних курсів і спеціальностей, аспірантами, викладачами.

Після цього учасники проекту зустрілися з представниками студентських медіа (телеканалів, радіостанцій, газет). На факультеті працює два студентських телеканали «Академічний кур’єр» і «Флеш», радіостанція «Метеор», друковані видання «Дуже університетський журнал», газета «Фенестра», інтернет-газета «Сік!». Ці медіа перебувають в розпорядженні студентських редакцій: студенти самі відбирають собі кадри, визначають сфери відповідальності в редакціях, редакційну політику, теми.  Редакції мають викладачів-кураторів, які можуть давати рекомендації, але рішення студенти приймають самостійно. У разі потреби вони звертаються до старших колег – професійних журналістів із польських мас-медіа.

У кожній з редакцій працює понад 50 осіб. У деяких – близько 200. Як розповіли студенти, мотивація в кожного різна: хтось відточує журналістські навички, хтось просто цікаво проводить час, але додатково за роботу в редакції студенти отримують рейтингові бали для стипендії.

Того ж дня відбулася зустріч гостей із віце-ректором Тадеушем Валласом, який зокрема зазначив, що сьогодні університет робить акцент на підготовку не класичних журналістів, а медіапрацівників. Різниця в тому, що медіапрацівники знають технології й можуть робити інформаційний продукт для різних цілей (журналістика, реклама, зв’язки з громадськістю). Така орієнтація зумовлена швидкістю змін у світі, зокрема на медіаринку.  У випускника мають бути навички, які дозволять йому знаходити своє місце в умовах мінливої сучасності.

Власне журналістській освіті в умовах мінливої сучасності (“liquidmodernity” за З. Бауманом) була присвячена конференція, яку польські організатори провели на третій день для обміну знаннями й ідеями між учасниками DESTIN та УАМ.

Юлія Козир (СумДУ)